Noticias y artículos

Àmbit Assessor, Boletín, Destacado, 28/10/16

La fiscalitat del Lloguer amb Opció de Compra


l’Impost de Societats reducció del 60%  opció de compra  crisis econòmica LA FISCALITAT DEL LLOGUER AMB OPCIÓ DE COMPRA figura jurídicaConegui la tributació d’aquesta complexa figura jurídica

Amb la crisis econòmica, el lloguer amb opció de compra es una de les operacions immobiliàries que s’estan utilitzant amb més freqüència.

Que és el lloguer amb opció de compra?

El lloguer amb opció de compra es un contracte compost per dos contractes a la vegada : un contracte de lloguer y un contracte d’opció de compra. L’arrendatari pagarà el lloguer del immoble durant el temps estipulat i tindrà el dret a comprar l’immoble en el termini que figuri en el contracte a l’efecte. Si finalment, l’arrendatari decideix adquirir l’immoble, al preu de venda li descomptarem les rendes del lloguer pagades y l’import pagat en concepte d’opció de compra.

Com tributa el lloguer amb opció de compra en l’IRPF

Durant la vigència del lloguer, les rendes cobrades del lloguer tributen com a rendiments del capital immobiliari en la base general de l’arrendador, i aquest pot deduir les despeses associades a l’immoble, i en el cas de que el immoble sigui un habitatge, podrà aplicar la reducció del 60% .

La concessió d’una opció de compra sobre un immoble produeix un guany patrimonial a integrar a la base imposable general. Si posteriorment s’exercita l’opció de compra, es produirà un altre guany patrimonial o pèrdua patrimonial que s’integrarà a la base imposable de l’estalvi descomptant-li el preu de l’opció de compra i les rendes de lloguer pagades. Així doncs, es produiran dos alteracions patrimonials diferenciades.

Com tributa el lloguer amb opció de compra en l’Impost de Societats

En l’Impost de Societats, es poden donar 2 punts de vista :

1º. Quan no existeix un compromís previ per part de l’arrendatari a exercitar l’opció, les quotes cobrades pel lloguer representaran un ingrés per la societat, sent deduïbles les despeses associades com les amortitzacions, reparacions, tributs, etc… En el moment en que es concedeixi l’opció de compra, es produirà un benefici extraordinari per l’import de l’opció. I si finalment, l’arrendatari exerceix l’opció de compra i adquireix l’immoble, es produirà un resultat extraordinari per la diferencia entre l’import de venda, un cop descomptats les quotes de lloguer i el preu de l’opció, i el valor net comptable de l’immoble transmès.

Es important recalcar que en aquest cas, la propietat no es transmet fins que l’arrendatari decideix exercir l’opció de compra i fer-la efectiva. Mentrestant, fins que l’opció de compra no sigui efectiva, el contracte es regula com un lloguer.

2º. Quan existeix un compromís de l’arrendatari d’exercitar l’opció, i no hi ha cap dubte en que s’exercitarà l’opció. En aquest cas, es tracta d’una venda. La renda es meritarà en el període impositiu en el que es formalitza el contracte per diferencia entre l’import total a satisfer entre l’arrendatari, sigui quina sigui la forma de pagament, i el valor net comptable de l’immoble cedit. Si el preu de venta es percep mitjançant pagaments successius o mitjançant un sol pagament, i el període transcorregut entre l’adquisició i l’últim o únic pagament es superior a un any, les rendes s’entenen obtingudes proporcionalment a mida que son exigibles els corresponents cobraments, excepte que la societat decideixi aplicar el criteri de meritació i vulgui imputar tota la renda en el moment de la venda.

Així doncs, observant la complexa fiscalitat del lloguer amb opció de compra, des d’Àmbit Assessor us recomanem que consulteu al vostre assessor fiscal si teniu previst fer un contracte d’aquest tipus.


Maribel Isart
Área Fiscal

linkedin twittertop Àmbit Assesor

¿Tienes alguna duda sobre este tema?

Nuestro equipo de asesores expertos te ayudará a resolver cualquier problema relacionado con nuestros servicios.

Contactar ahora


Barcelona
Rbla Catalunya, 98 5º 2ª
08008. Barcelona

Olesa de Montserrat
Mallorca, 11-13
08640. Olesa de Montserrat

T +34 933 233 100
ambit@ambitassessor.com

By Cienpies
asesoria juridico financiera logo2

MGI Worldwide is a network of independent audit, tax, accounting and consulting firms. MGI Worldwide does not provide any services and its member firms are not an international partnership. Each member firm is a separate entity and neither MGI Worldwide nor any member firm accepts responsibility for the activities, work, opinions or services of any other member firm. For more information visit www.mgiworld.com/legal.


Youtube Ambit  Linkedin Ambit  Twitter Ambit