Notícies i articles

Àmbit Assessor, destacado, 04/12/13

Tarifa plana per tots els nous autònoms


Sens dubte, la mesura més popular de la Llei de suport als emprenedors (Llei 14/2013, de 27 de setembre) consisteix en l’extensió de la famosa “tarifa plana” per la cotització dels treballadors autònoms menors de 30 anys, també per als majors de 30 anys que per primera vegada causin alta en aquest règim especial o que no hagin cotitzat al mateix durant els últims 5 anys i que, a més, no tinguin empleats per compte aliè. En aquests casos, la quota a pagar serà la resultant d’aplicar sobre la base mínima de cotització (858,60) el tipus mínim de cotització vigent a cada moment (29,80%), reduïda conforme a la següent escala durant un període màxim de 18 mesos:

• Reducció en un 80% de la quota durant els 6 mesos immediatament següents a la data d’efectes de l’alta (quota a pagar de 52,03 euros).

• Reducció en un 50% de la quota durant els 6 mesos següents als anteriors (quota a pagar de 128,70 euros).

• Reducció en un 30% de la quota durant els 6 mesos restants (quota a pagar de 179,96 euros).

No obstant això, aquesta quota reduïda no resulta d’aplicació a tots els col·lectius de treballadors autònoms, a causa que la Tresoreria General de la Seguretat Social ha cursat una instrucció interna amb l’ordre de no aplicar aquestes reduccions al col·lectiu de treballadors autònoms format per socis i/o administradors de societats mercantils, malgrat que això no ve establert de forma expressa per la citada Llei de suport als emprenedors. L’únic fonament d’aquesta interpretació administrativa radica que la llei, en establir que la reducció també serà aplicable als socis treballadors de cooperatives de treball associat, sembla que pretengui excloure de la seva aplicació als denominats autònoms societaris, això és: aquells que treballen com a socis i/o administradors d’una societat mercantil. Aquesta interpretació de l’Administració és molt discutible, i de fet, molts nous treballadors autònoms societaris estan recorrent la denegació de la quota reduïda, per la qual cosa caldrà estar atents a les resolucions judicials que vagin recaient. Però de moment, regeix el criteri restrictiu de l’Administració que únicament reconeix el dret a la quota reduïda per a aquells treballadors per compte propi que siguin persones físiques que realitzin de forma habitual, personal, directa, per compte propi i fora de l’àmbit d’adreça i organització d’un altra persona, una activitat econòmica o professional a títol lucratiu, incloent als següents col·lectius:

– Titular del negoci o indústria.
– Comuner o soci de comunitat de béns.
– Soci de societat civil.
– Soci de cooperativa de treball associat.
– Soci industrial de societat regular col·lectiva i de companyia comanditària.

I excloent, per tant, als altres col·lectius de treballadors autònoms:

– Socis de societats mercantils capitalistes.
– Religiosos de l’Església Catòlica.
– Familiars col·laboradors del negoci.

¿Tienes alguna duda sobre este tema?

Nuestro equipo de asesores expertos te ayudará a resolver cualquier problema relacionado con nuestros servicios.

Contactar ahora


Barcelona
Rbla Catalunya, 98 5º 2ª
08008. Barcelona

Olesa de Montserrat
Mallorca, 11-13
08640. Olesa de Montserrat

T +34 933 233 100
ambit@ambitassessor.com

By Cienpies
assessoria jurídica financera logo2

MGI Worldwide is a network of independent audit, tax, accounting and consulting firms. MGI Worldwide does not provide any services and its member firms are not an international partnership. Each member firm is a separate entity and neither MGI Worldwide nor any member firm accepts responsibility for the activities, work, opinions or services of any other member firm. For more information visit www.mgiworld.com/legal.


Youtube Ambit  Linkedin Ambit  Twitter Ambit